Schuldsaldoverzekering

Leven - Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering is een vorm van een overlijdensverzekering. Wanneer u een woonkrediet aangaat, zal de bank (of andere financiële instelling bij wie u leent) u vragen zo’n verzekering af te sluiten, hoewel dat niet wettelijk verplicht is.

Een schuldsaldoverzekering betaalt het openstaande bedrag van de lening helemaal of gedeeltelijk terug aan de bank als u zou overlijden voor de lening volledig afgelost is. Zo moeten uw partner – of uw erfgenamen -  niet instaan voor de verdere aflossing van de hypothecaire lening en blijven zij gespaard van deze financiële zorgen.

Meestal biedt de bank een schuldsaldoverzekering aan, vaak in samenwerking met een verzekeringspartner. Als u die neemt, krijg je doorgaans een korting op de intrestvoet van uw lening, waardoor u maandelijkse afbetaling wat lager zal zijn.

Toch maakt u beter de rekensom. Vergelijk hoeveel u elders voor uw schuldsaldoverzekering zou betalen (idem voor uw brandverzekering indien uw bank dit als voorwaarde oplegt voor een extra korting voor uw lening) en bekijk wat voordeliger is: de verzekering nemen bij de bank waar u leent en daardoor een lagere afbetaling genieten of een schuldsaldoverzekering (en brandverzekering) die goedkoper is maar daarvoor de korting op de intrestvoet van uw lening laten vallen.

Wanneer u een schuldsaldoverzekering aangaat, zal de verzekeraar de premie berekenen op basis van het overlijdensrisico. Daarom zal u een medische vragenlijst moeten invullen en misschien zelfs een medisch onderzoek moeten ondergaan. Wie ouder is, of een bepaalde aandoening of ziekte heeft, betaalt dan een hogere premie (maar iedereen heeft recht op dergelijke verzekering, premie kan echter wel door bepaalde ziektes zéér hoog liggen). De acceptatie- en tariferingsregels van een verzekeraar kunnen dus mee uw keuze beïnvloeden. Uiteraard spelen ook het bedrag waarvoor de schuldsaldoverzekering bij overlijden tussenkomt en de looptijd van de verzekering een belangrijke rol om de premie te bepalen.

Onder bepaalde voorwaarden kan de schuldsaldoverzekering een belastingvoordeel opleveren.

 

Reacties zijn gesloten.