Pensioensparen

Leven - Pensioensparen

Wat is pensioensparen?
 
Wie aan pensioensparen doet, bouwt op individuele basis een extra pensioen op. Wat u spaart, is bovendien fiscaal aftrekbaar: u kan het dus fiscaal in mindering brengen via de personenbelasting.

Het geld dat u spaart, wordt belegd in een pensioenspaarfonds of in een pensioenspaarverzekering.

Daardoor kan het aangroeien. Bij een pensioenspaarverzekering is dat zelfs aan een vast gegarandeerd rendement en heeft u de zekerheid dat wat u stort niet verloren gaat. Met een pensioenspaarverzekering ondergaat u de beursrisico’s dus niet!

Waarom nu al bezig zijn met je pensioen?
 
Momenteel heeft een loontrekkende een gemiddeld wettelijk pensioen van nauwelijks meer dan 1.000 euro bruto per maand.
Om te vermijden dat uw levensstandaard na uw pensionering zal dalen, kan u echter zelf al iets doen. Naast wat u via het werk aan aanvullend pensioen kan opbouwen in een pensioenplan als uw werkgever dat voorziet (groepsverzekering), kan u een eigen spaarpotje aanleggen om uw wettelijk pensioen aan te vullen en uw levensstandaard op peil te houden na uw pensionering.

Fiscaal voordeel pensioensparen
 
Iedereen die belastingen betaalt en tussen 18 en 64 jaar is, mag het geld dat hij stort in een pensioenspaarproduct jaarlijks inbrengen in zijn aangifte van de personenbelasting.

Jaarlijks kan u tot 940 euro fiscaal in mindering brengen. U krijgt 30% van de stortingen terug van de belastingen.

Waarom Pensioensparen bij een verzekeraar?

  • Veiligheid

Uw pensioenkapitaal is nergens zo veilig als bij een verzekeraar.
Verzekeraars zijn namelijk heel voorzichtig met het geld dat u hen toevertrouwt. Ze zorgen dat ze altijd een extra buffer hebben voor het geval het wat minder gaat. Bovendien beleggen zij het geld op een veilige manier, zoals in staatsobligaties.

Daarenboven weet u van te voren wat u minimaal bijeen zult sparen. Verzekeraars garanderen u namelijk een vast rendement en kunnen u zelfs nog een extraatje geven onder de vorm van winstdeelname.

  • Flexibel

Ook niet onbelangrijk om te weten is dat u op een zeer flexibele manier aan pensioensparen kan doen. U bent niet verplicht om iedere maand een vast bedrag te sparen. U kunt soms wat minder sparen, bijvoorbeeld wanneer u net dat droomhuis of een appartementje heeft gekocht.
Pensioensparen is met andere woorden een flexibel en veilig product dat u toelaat met een gerust hart uw pensioen tegemoet te zien.

  • Nooit te jong om te starten met pensioensparen

Hoe jonger u eraan begint, hoe beter voor u. Zodra u 18 bent, kan u een pensioenspaarverzekering afsluiten.

Hoe jonger u begint met sparen, hoe beter dat het eindresultaat zal zijn. U geeft het geld namelijk meer tijd om flink aan te groeien.
Als belastingplichtige kan u bovendien genieten van een fiscaal voordeel. Hoe vroeger u begint met pensioensparen, hoe langer u van dit fiscaal voordeel kan genieten.

 

Vorige

Reacties zijn gesloten.