Elektrische fietsen

Varia - Gezinsleven - Elektrische fietsen

Elektrische fietsen winnen steeds meer aan populariteit. Met een elektrische fiets lijkt het alsof u constant met de wind in de rug fietst, wat aangenamer trappen is. Deze fiets is niet enkel populair bij ouderen die minder mobiel zijn of wat extra kracht willen. Ook steeds meer jonge mensen kopen een elektrische fiets om sneller en comfortabeler naar het werk te gaan. Bovendien komt het de mobiliteitsproblematiek en het milieu ten goede.

De juiste keuze

Om u goed te informeren en de juiste keuze te maken bij de aankoop van een elektrische fiets, is er deze wegwijzer. In de tabel hiernaast vindt u de 3 verschillende types met hun eigenschappen en de bijhorende voorwaarden waar u rekening mee moet houden zoals: een rijbewijs, verzekering, nummerplaat, uw veiligheid…
Enkele termen verklaard:

  • Fiets of rijwiel: naast een fiets kan het hier ook gaan om een voertuig met meer dan 2 wielen. Behalve bij speed pedelecs, deze mogen slechts 2 wielen hebben.
  • Trapondersteuning: dit betekent dat de motor aandrijfkracht geeft wanneer u als bestuurder trapt.
  • Hoofddoel trapondersteuning: naast enkel trapondersteuning is het mogelijk dat de motor ook aandrijfkracht levert zonder dat u als bestuurder moet trappen.
  • Helm: een bromfietshelm of een fietshelm is verplicht voor de bestuurder en de passagier van een speed pedelec. De bromfietshelm en fietshelm moeten Europees zijn goedgekeurd en de slapen en het achterhoofd beschermen. Indien aan deze norm is voldaan, wordt dat in de fietshelm aangegeven met een CE-markering en in de bromfietshelm met een E-markering.
  • Verzekering: bij een gemotoriseerde fiets of speed pedelec is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid verplicht indien de motor autonoom kan werken zonder trappen. Bij een fiets met elektrische hulpmotor is deze verzekering niet verplicht, maar een familiale verzekering wordt sterk aanbevolen.
  • Nummerplaat: een kleine nummerplaat (10 cm x 12 cm) is verplicht voor de speed pedelec met trapondersteuning boven 25 kilometer per uur.
  • Verkeersregels: voor de fiets met elektrische hulpmotor en de gemotoriseerde fiets zijn de regels voor de fiets van toepassing. De speed pedelec valt onder de regels voor de bromfietsen klasse B. Ze kunnen via signalisatie worden verplicht of geweerd van het fietspad, in tegenrichting worden toegelaten in éénrichtingsstraten en worden toegelaten tot voorbehouden wegen.
  • Certificaat van overeenstemming: het certificaat van overeenstemming (COC) is verplicht voor een gemotoriseerde fiets en voor een speed pedelec. Het COC waarborgt dat het voertuig met de Europese technische voorschriften overeenstemt. Bewaar dit document op een veilige plaats, u moet het document niet op zak hebben tijdens de verplaatsingen met uw fiets. Wanneer u een gemotoriseerde fiets of een speed pedelec koopt, vergeet dan niet het certificaat te vragen.

Vorige

Reacties zijn gesloten.